Factsheet Guernsey

Factsheet Guernsey

Guernsey is ongeveer 10 kilometer lang en vijf kilometer breed. Je zult nooit op Guernsey verdwalen want binnen een paar honderd meter ben je weer in de bewoonde wereld. Wat de omvang betreft, is Guernsey het beste te vergelijken met Ameland en Jersey met Terschelling.

 

Kleinschalige landbouw

Kanaaleiland Guernsey is een lichtend voorbeeld van kleinschalige landbouw. Op het eiland van tien bij vijftien kilometer leven zo’n 1.400 koeien. De melk voor de Guernsey boter wordt geleverd door vijftien boeren die elk gemiddeld zo’n 93 koeien hebben. Lees meer over de landbouw op Guernsey.

Moulin Huet Bay

Landschap

Guernsey is het schilderachtigste eiland. Een eiland van stranden, krijtrotsen, valleitjes, beekjes en lommerrijk binnenland. De bloemenpracht is overweldigend. In het voorjaar en de vroege zomer zie je overal mimosa’s, tamarisken, camelia’s en fuchsia’s. Langs de wegen narcissen, sleutelbloemen, viooltjes, braamstruiken en hortensia’s. Begin april bloeit de groenblijvende gorse (gaspeldoorn) en de bluebell (wilde narcis).

Elk kanaaleiland bezit schitterende kustlijnen met lieflijke baaien, imposante rotswanden, ravijnen en grotten. Geen snelwegen, maar een wirwar van weggetjes die het eiland doorkruist. Guernsey is vooral populair onder wandelaars.

Cow_Guernsey Press

Gastvrijheid

Je wordt op Guernsey ontvangen met een heerlijk ouderwetse Engelse gastvrijheid met een sausje Franse levensvreugde. Er heerst hier een ongecompliceerde en gemoedelijke sfeer. Er is geen massatoerisme. De bezoeker vindt rust in het vreedzame en ongerepte landschap.

St Peter Port

Politieke systeem

De Kanaaleilanden mogen dan wel dichtbij Frankrijk liggen, toch vallen ze al eeuwenlang onder de Britse kroon. Victor Hugo heeft ooit gezegd: “Het zijn kleine stukjes Frankrijk die in zee zijn gevallen en door Engeland zijn opgevist”.

Niettemin vormen ze geen deel van het Verenigd Koninkrijk zoals Wales en Schotland, maar zijn ze wel onderdeel van het Engelse eilandengebied en hebben hun eigen regering, wetten en belastingen.

Guernsey vormt samen met Herm, Sark en Alderney een baljuwschap (bailiwick). In de Middeleeuwen was een baljuw in West-Europa een ambtenaar die de koning in een bepaald gebied vertegenwoordigde. De baljuw is het hoofd van het bestuur en van de rechtspraak en wordt benoemd door de Engelse Kroon. Daarnaast is er een eigen parlement. de eilanden kennen geen politieke partijen: je stemt op personen. Er zijn geen gemeenten, maar parochies (parishes) oftewel kerkgemeenschappen.

Guernsey parliament

Belastingparadijs

De Kanaaleilanden zijn de afgelopen veertig jaar rijk geworden door zich te ontpoppen als belastingparadijs. Werkloosheid bestaat er amper. De banken en postorderbedrijven zijn de belangrijkste bron van inkomsten. Er is geen btw.

buills

Met de Guernsey Butter Club maken we om het jaar een reis naar Guernsey.